**Domaca jela**
3 posters
Strana 1 od 1
**Domaca jela**
Taman da otvorim temu koja ce meni koristiti, da mi pomognu dame mogu i ostali da naucim sva nasa starinska jela, bez kojih ja nisam sita.
Obozavam nasa domaca jela, zato pomagajte
Obozavam nasa domaca jela, zato pomagajte
MontenegroGirl- Admin
-
Broj poruka : 597
Godina : 41
Datum upisa : 10.08.2007
Riblja čorba
Riblja čorba (od šarana)
Sastojci
1 kg šarana
4 srednje glavice crnog luka
2 šargarepe
2 veze zeleni
lišće zeleni
fant za riblju čorbu
mlevena slatka paprika
tucana ljuta paprika
vegeta
biber
biber u zrnu
lovorov list
soda-bikarbona
Način pripreme
U posudi od 4-5 litara kuvati supu od ribe (glava i rep) dok kuvana riba ne ispliva na površinu. Zatim skloniti sa ringle, izvaditi kuvanu ribu, ohladiti i ukloniti meso sa kostiju (meso će se kasnije ubaciti u čorbu).
U posudi za kuvanje čorbe dinstati sitno naseckan luk na malo ulja dok ne požuti. Dodati sodu-bikarbonu da bi se od luka stvorila pena, pa dodati šargarepu i zelen narendane na najsitnije rende.
U jednoj činiji razmutiti fant, i to u hladnoj vodi, pa tako kašasto pomešati sa dinstanim povrćem na laganoj vatri. U ovu smesu dodati, uz stalno mešanje, začine po ukusu: približno 2 kašike crvene slatke paprike, kašiku soli, kašiku vegete, kašičicu bibera i kašičicu ljute tucane paprike. Sve to još malo dinstati uz stalno mešanje, pa dodati sitno iskidanu kuvanu ribu i naliti skuvanom supom.
Ubaciti 3-4 lovorova lista, 5-6 zrna bibera i malo sitno iseckanog lišća zeleni. Sve to kuvati još oko 60 minuta. Za to vreme naseći ostatak ribe na kocke i zajedno sa iznutricama (ikra i mlečika) ubaciti u čorbu 15 minuta pre završetka kuvanja.
Sastojci
1 kg šarana
4 srednje glavice crnog luka
2 šargarepe
2 veze zeleni
lišće zeleni
fant za riblju čorbu
mlevena slatka paprika
tucana ljuta paprika
vegeta
biber
biber u zrnu
lovorov list
soda-bikarbona
Način pripreme
U posudi od 4-5 litara kuvati supu od ribe (glava i rep) dok kuvana riba ne ispliva na površinu. Zatim skloniti sa ringle, izvaditi kuvanu ribu, ohladiti i ukloniti meso sa kostiju (meso će se kasnije ubaciti u čorbu).
U posudi za kuvanje čorbe dinstati sitno naseckan luk na malo ulja dok ne požuti. Dodati sodu-bikarbonu da bi se od luka stvorila pena, pa dodati šargarepu i zelen narendane na najsitnije rende.
U jednoj činiji razmutiti fant, i to u hladnoj vodi, pa tako kašasto pomešati sa dinstanim povrćem na laganoj vatri. U ovu smesu dodati, uz stalno mešanje, začine po ukusu: približno 2 kašike crvene slatke paprike, kašiku soli, kašiku vegete, kašičicu bibera i kašičicu ljute tucane paprike. Sve to još malo dinstati uz stalno mešanje, pa dodati sitno iskidanu kuvanu ribu i naliti skuvanom supom.
Ubaciti 3-4 lovorova lista, 5-6 zrna bibera i malo sitno iseckanog lišća zeleni. Sve to kuvati još oko 60 minuta. Za to vreme naseći ostatak ribe na kocke i zajedno sa iznutricama (ikra i mlečika) ubaciti u čorbu 15 minuta pre završetka kuvanja.
^^Pink^^- Moderator
-
Broj poruka : 34
Datum upisa : 10.08.2007
Character sheet
kockice:
(3/3)
Ovčetina s votkom u tijestu
Ovčetina s votkom u tijestu
Sastojci
1 komad suve ovčetine od 1,5 kg
500 grama tijesta
1 tetrapak, umaka od paradajza
1 tetrapak kisele pavlake
1 luk
3 dl votke
maslinovo ulje
parmezan
so, biber
Način pripreme
Stavite da kuvate tijesto. Za to vrijeme iseckani luk propržite na ulju. Dodajte suvu ovčetinu i sve zajedno prodinstajte. Potom dodajte umak od paradajza i pavlaku.
Ostavite da se kuva na laganoj vatri 20 do 30 minuta, pa dodajte so i biber po želji. Dva minuta prije nego što umak pomešate sa tijestom, dodajte u umak votku i lagano promiješajte. Na kraju dodajte tijesto i parmezan.
Vrijeme kuvanja: 30 minuta
Sastojci
1 komad suve ovčetine od 1,5 kg
500 grama tijesta
1 tetrapak, umaka od paradajza
1 tetrapak kisele pavlake
1 luk
3 dl votke
maslinovo ulje
parmezan
so, biber
Način pripreme
Stavite da kuvate tijesto. Za to vrijeme iseckani luk propržite na ulju. Dodajte suvu ovčetinu i sve zajedno prodinstajte. Potom dodajte umak od paradajza i pavlaku.
Ostavite da se kuva na laganoj vatri 20 do 30 minuta, pa dodajte so i biber po želji. Dva minuta prije nego što umak pomešate sa tijestom, dodajte u umak votku i lagano promiješajte. Na kraju dodajte tijesto i parmezan.
Vrijeme kuvanja: 30 minuta
^^Pink^^- Moderator
-
Broj poruka : 34
Datum upisa : 10.08.2007
Character sheet
kockice:
(3/3)
Re: **Domaca jela**
Ej drug, ajde napisi konkretno sta te interesuje od "domacih" jela.Mislim da sam zaboravio napomenuti da sam kuhar po struci i da OBOZAVAM da kuham.
zoran- cekam neki status
- Broj poruka : 9
Datum upisa : 13.08.2007
Re: **Domaca jela**
Ako znas kako se pravi gulas, ali nas onaj imitacije podravkinog gulasa, jedino sto mi treba je to.
Nikako da ga nadjem, bila bih ti zahvalna veoma
Nikako da ga nadjem, bila bih ti zahvalna veoma
MontenegroGirl- Admin
-
Broj poruka : 597
Godina : 41
Datum upisa : 10.08.2007
Re: **Domaca jela**
Odeš do trgovine (negdje kod nas) i kupiš, a mogu ti i ja poslati
Šalim se. Evo ti dobar recept za gulaš iz moje zbirke.
GULAŠ
SASTOJCI:
1 kg mesa od juneće plećke
2 velike glavice crvenog luka
2 češnja češnjaka
2 dl ulja
list celera
list peršina
list lovora
sol, papar
rajčica pelati ili pulpa (400 g)
suha slanina (špek) 5 dag
suhi list bosiljka
PRIPREMA:
Meso nasiječete na kockice, stavite u posudu te ga posolite, popaprite i dodate list lovora. Veliku ploču štednjaka uključite na "2". U posudu u kojoj će se pirjati meso stavite ulje i kockice špeka. Kad špek porumeni stavite sitno kosani crveni luk (presudan za omekšavanje junećeg mesa). Kad nakon 2 do 3 minute luk požuti, stavite sitno kosani češnjak i meso s listom lovora te pustite da u poklopljenoj posudi omekša i pusti sokove. Sada možete dodati kosani peršin ili celer. Povremeno provjerite i protresite posudu. Nakon 10 do 15 minuta ploču štednjaka postavite na 1 i ostavite da lagano pirja oko 1 sat. Tada u posudu s mesom stavite pelate rajčice (prije ih narežite na kockice) ili pulpu. Uz povremenu provjeru i protresanje posude ostavite da gulaš pirja još oko 1 sat. Koju minutu prije kraja dodajte bosiljak.
Uz ovo jelo pola sata prije kraja pirjanja skuhajte tjesteninu (može i kuhani krumpir nasječen na kockice).
Za prilog lično predlažem salatu od svježeg zelja začinjenu sa malo papra (zeleni papar), soli, uljem te jabučnim octom ili s aceto balsamico di Modena.
U slučaju da neko ne konzimira svinjske proizvode, jednostavno ih izbacite.
Šalim se. Evo ti dobar recept za gulaš iz moje zbirke.
GULAŠ
SASTOJCI:
1 kg mesa od juneće plećke
2 velike glavice crvenog luka
2 češnja češnjaka
2 dl ulja
list celera
list peršina
list lovora
sol, papar
rajčica pelati ili pulpa (400 g)
suha slanina (špek) 5 dag
suhi list bosiljka
PRIPREMA:
Meso nasiječete na kockice, stavite u posudu te ga posolite, popaprite i dodate list lovora. Veliku ploču štednjaka uključite na "2". U posudu u kojoj će se pirjati meso stavite ulje i kockice špeka. Kad špek porumeni stavite sitno kosani crveni luk (presudan za omekšavanje junećeg mesa). Kad nakon 2 do 3 minute luk požuti, stavite sitno kosani češnjak i meso s listom lovora te pustite da u poklopljenoj posudi omekša i pusti sokove. Sada možete dodati kosani peršin ili celer. Povremeno provjerite i protresite posudu. Nakon 10 do 15 minuta ploču štednjaka postavite na 1 i ostavite da lagano pirja oko 1 sat. Tada u posudu s mesom stavite pelate rajčice (prije ih narežite na kockice) ili pulpu. Uz povremenu provjeru i protresanje posude ostavite da gulaš pirja još oko 1 sat. Koju minutu prije kraja dodajte bosiljak.
Uz ovo jelo pola sata prije kraja pirjanja skuhajte tjesteninu (može i kuhani krumpir nasječen na kockice).
Za prilog lično predlažem salatu od svježeg zelja začinjenu sa malo papra (zeleni papar), soli, uljem te jabučnim octom ili s aceto balsamico di Modena.
U slučaju da neko ne konzimira svinjske proizvode, jednostavno ih izbacite.
zoran- cekam neki status
- Broj poruka : 9
Datum upisa : 13.08.2007
Re: **Domaca jela**
Eh da zaboravih da napomenem. Podravkin gulaš je dobro čuvana tajna, tako nemoj da se mučiš da nađeš recept na internetu ili bilo gdje.
zoran- cekam neki status
- Broj poruka : 9
Datum upisa : 13.08.2007
Re: **Domaca jela**
Ma znam ja da je tajna, ali ga zene kod nas praves koro pa isti.
HVALAAAAAA na receptu, kad napravim javit cu
:D:D
HVALA
HVALAAAAAA na receptu, kad napravim javit cu
:D:D
HVALA
MontenegroGirl- Admin
-
Broj poruka : 597
Godina : 41
Datum upisa : 10.08.2007
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
|
|